Фиеста Травел ЕООД
София, Бул. България 111 1000

за информация и резервации

+359 2 935 9999

service@fiestatravel.bg

Шри Ланка

Шри Ланка, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата.
Шри Ланка е малко парче земя – 65 хил.кв.км земя, но въпреки ограничените си размери островът предлага безкрайно разнообразие от природни забележителности и плажове.

Среща на летище в София  пред машината за опаковане на багаж в 19:30.
Полети: Отпътуване от летище София с Турски авиолинии ТК1030 в 21:30. Кацане на летище Ататюрк в 23:40. Продължителност на полета 1:20 минути. Лети се с BOEING 737-800. Излитане от летище Истанбул с полет ТК732 в 04:25. Продължителност на полета 11:05 минути. След закуска тези от вас, които имат места до прозореца ще имат възможност да направят прекрасни снимки преди да кацнем в Мале. Полетът има междинно кацане в Мале и престой 1:35 минути. Моля, да имате предвид, че слизането от самолета не е възможно, както и пушенето. Полетът от Мале до Коломбо е около 1:20. Пристигане в Коломбо в 18:00.  След кацане на летището в Коломбо моля да приготвите международния паспорт и предварително попълнените карти за пристигане. Всички трябва да преминем през имиграционните служби, за да ни бъде издадена  виза. За по-бързо преминаване подгответе паспорт и arrival card. Цялата група ще се изчака след имиграционните служби, след което ще се отправим към получаването на багажа. Всеки получил багажа си може да излезе навън и да обмени евро или долари в местна валута.

Валута: На летището има избор от 7 банки/обменни бюра.   Курсът към днешна дата е:  1 USD = 173.9 Sri Lankan Rupee и 1 EUR = 192.89 Sri Lankan Rupee. Вие сами може да прецените на кое гише да обмените валутата си. Естественно може да обмените валута и в хотела, но курса е по-неизгоден. Моля, да имате предвид, че почти навсякъде се приемат и долари и евро.

Трансферът от летище Коломбо до хотел Rui трае 150 минути / около 2 часа и половина/. Летище Коломбо се намира на 130 киломертра от хотел Риу. Хотел Риу е разположен директно на красивия пясъчен плаж Ахунгала. Центърът на Ахунгала се намира на 0,5 километра. Бентота се намира на 15 километра.

Когато пристигнем в хотела всички багажи ще бъдат свалени и оставени в центъра на фоайето. Първо ще ви бъдат поставени задължително гривни. Настaняването няма да бъде веднага, а след вечеря, за да може да се възползваме от вечерята в основния ресторант.  Имайте предвид, че вечерята е до 22:00. След като вечеряте всяко семейство/ или двойка по стая може да пристъпи към чекин като представи индивидуален ваучер за настаняване на рецепцията. След получаването на ключа, заедно с багажа ви ще бъдете съпроводени до стаите. По време на регистрация всяка двойка/семейство ще получи парола за достъп до интернет, карта на хотела, програмата на хотела по дни и часове, както и карта за плажните кърни. За да получите плажни кърпи, моля представете картата си, след като върнете кърпите ще получите обратно картата си. Загубата на карта води до глоба. Моля, да имате  предвид, че съхранението на картата за кърпи е ваша отговорност.

Моля, не оставяйте паспорти, ценности и пари извън сейфа в стаята.

Моля, пазете паспортите  и парите си на летището, както и по време на полета.

Използването и пренос на дрога  се наказва със затвор и смърт в Шри Ланка.

Хотел RIU с идеално разположение на плажа, голям басейн с чудесна слънчева тераса и 24-часов ол инклузив, възхищава всеки един гост, а развлекателната програма за всички възрасти завършва перфектната почивка.

 

Изхранване:

Всичко включено: закуска, късна закуска , обяд, вечеря, закуски, сладкиши, сладолед, избрани безалкохолни напитки: 24часа, избрани национални алкохолни напитки: 24 часа, избрани международни алкохолни напитки: 24 часа, кафе/чай следобед

Гривна задължителна

Описание на типа на изхранване:

Закуска – на бюфет, късна закуска

Обяд – на бюфет

Вечеря: шведска маса, тематични вечери: няколко пъти седмично

Снаксове / сладкиши, сладолед включени в All Inclusive

Ресторанти: 5

Основен ресторант "Рити Панна": Кухня: интернационална, местни, шведска маса, готварско шоу, облеклото спортно елегантно /не може без тениска и по бански/.

Ресторант "Каори": Кухня: азиатски, бюфет, необходима резервация, дрес код

Ресторант "Саут": Кухня: Барбекю, а-ла-карт, необходима резервация, на плажа, подходящо облекло

Ресторант "La Forchetta": Кухня: италианска, бюфет, необходима резервация, изискване за подходящо облекло

Основен ресторант"Цейлон": Кухня: интернационална, местни, шведска маса, шоу кухня,

Барове & още: 4 лоби бар "Нуара": всеки ден от 12:00 до 00:00 часа

Салонният бар "The Purple Lounge": всеки ден от 18:00 до 23:00 часа

Външен бар "Фламинго (с плуващ бар)": ежедневно от 10:30 до 18:00часа

Бар "След часове": всеки ден от 22:00 до 07:00 часа

All inclusive 24 часа (според работното време на баровете и ресторантите)

Обяд:Бюфет с топли и студени ястия и "show cooking"

Пици, макаронени изделия, салати и различни десерти

 

Настаняване в Junior suite Оcean View

Квадратура: 38 кв.м

Разпределение на стаите – комбинирана спалня с всекидневна

Мини бар – безалкохолни напитки и вода (безплатно).

Телефон , интернет, плосък телевизор

 

 

 

 

По-долу ви предлагаме само идеи за екскурзии. Моля, имайте предвид,  че с тук-тук може сами да си направите кратки опознавателни екскурзии около хотела. Цената зависи от желанието ви да се пазарите.

 

 

 

Градски тур на Коломбо – Като много от столичните градове в развиващите се държави, Коломбо често променя своя облик. Днес небостъргачи се издигат там, където е имало стари сгради. На места в града се е запазил чарът на отминалите времена. Например има стогодишна часовникова кула и няколко британски колониални сгради. Други забележителности са базара Pettah, където можете да се пазарите, индуиски и будистки храмове, площадът на независимостта, Galle Face Green, Haber и резиденцията, където можете да видите прекрасни домове, демонстриращи охолство. И шопингът не трябва да остава назад - може да си купите сапфир или рубин.

Посещение на Гале - добавен към Списъка с културното и историческото богатство на ЮНЕСКО заради внушителната си историческа и културна стойност. Това е една от най-добре запазените колониални крепости в страната. Първоначално е построена от португалците, а по-късно през 17 век е модифицирана от холандците. Намира на южния бряг на Шри Ланка в град Гале. 400 години след създаването си, тя продължава да изглежда в перфектно състояние и почти като нова, благодарение на реконструкцията, направена от Археологическия департамент на Шри Ланка. Днес сериозни ремонтни дейности вътре в крепостта не се допускат, въпреки че много от семействата, които притежават отделни участъци в пределите на крепостта, имат желанието да я превърнат в едно от модерните чудеса на света. Любопитен факт е, че Форт Гале оцелява след земетресението в Индийския океан от 26 декември 2004 г, което разрушава град Гале.

Посещение на био резерват за кожести костенурки – този вид костенурка снася яйцата си само по бреговете на Малайзия, Шри Ланка, Нова Гвинея и няколко от Антилските острови. Счита се, че от тези костенурки са останали само няколко хиляди броя.

Позволения чекиран багаж  на човек е един куфар с максимално тегло  до 40 килограма + 1 ръчен багаж 8 кг.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, за да прекарате незабравимо:

Денга треска - Треската  се среща често в цялата страна. През 2017 г. е регистрирано най-силното огнище досега. Особено засегнати са били западната част на страната с района на столицата. Случаите на денга достигнаха кулминация през юли 2017 г. и оттогава намаляват. Треска от денга се предава от ухапването на дневните комари. Треска, главоболие и болки в тялото и обрив характеризират болестта и могат да бъдат объркани със симптомите на грип. В някои случаи могат да възникнат сериозни случаи със сериозни увреждания на здравето или смърт. Няма ваксина и няма ефективни лекарства срещу вирусите на острата тропическа треска.

Профилактика за ухапвания от комари.

Географски и климатични заболявания

Интензивността на слънчевата светлина често се подценява от почиващите. Трябва да се осигури добра защита от слънце и подходящ прием на течности, особено за деца и възрастни хора. Опасните океански течения многократно водят до удавяне.

Трябва да се обърне внимание на съответните предупреждения на плажовете. Консумацията на алкохол трябва да се избягва по време на къпане и плуване. Децата никога не трябва да играят без наблюдение на плажовете. Заразените с животински отпадъци плажове също представляват риск за инфекции за паразитни кожни заболявания. Адекватната медицинска помощ, особено при спешни случаи или злополуки, не винаги е гарантирана навсякъде.

Аюрведа

Има  неколкократни съобщения за отравяне с арсеник и тежки метали от аюрведа. Медиите съобщават и отделни случаи от Шри Ланка през последните години. Силно се препоръчва да не се приемат несертифицирани аюрведични лекарства за аюрведа и да се гарантира, че нито арсеникът, нито тежките метали са включени като активна съставка.

Диария и чревни заболявания

Диареалните заболявания са често срещани в цялата страна през цялата година. Водата от чешмата не винаги има качеството на питейна вода в градовете. Препоръчва се да се консумират само оригинални напитки в бутилки или консервни кутии или да се вари, филтрира или дезинфекцира вода с помощта на противосметна осмоза. За измиване на плодове и зеленчуци или за миене на зъбите трябва да се използва само пречистена питейна вода извън столицата.

Трябва да се избягва консумацията на сурови и небелени продукти.

Общите хигиенни мерки, като редовно измиване на ръцете или дезинфекция на ръцете след използване на тоалетната и преди хранене намаляват риска от инфекция.

Специфични за страната указания за безопасност

След края на гражданската война през май 2009 г. в Шри Ланка няма терористични атаки. Военните и полицията все още са видими. Заповедите за проверка на сигурността трябва стриктно да се спазват. Трябва да се избягват по-големи тълпи и демонстрации, тъй като ескалацията и арестът не могат да бъдат изключени.

Жените, които пътуват сами или в малки групи, трябва да бъдат особено предпазливи, тъй като в туристическите центрове напоследък са се увеличили съобщенията за сексуален тормоз и нападения.

В Шри Ланка често има случаи на измами с кредитни карти. Ето защо е препоръчително да плащате за повечето от разходите в брой. Ако се наложи болнично лечение пращането трябва да бъде с кредитна карта дори и да имате медицинска застраховка. След връщане в България и след представяне на документи сумата се възстановява.
Поведение, което може да се тълкува като религиозно незачитане, се наказва от полицията с лишаване от свобода.

За да не се обиждат религиозните чувства на будисткото население, религиозните обекти, предметите и символите трябва да бъдат посрещани с уважение. Например  на посетителите в Будиски храм се  забранява  да бъдат снимани с гръб към статуя на Буда или да се изкачват на статуя на Буда. Когато влизате в будистки храмове, е важно да носите подходящо облекло (покрити рамене и панталони или поли, достигащи над коленете). Облеклата или татуировките с будистки мотиви не трябва по никакъв начин да се визуализират, тъй като те могат да се възприемат като обезобразяващи будизма. Има многократно съобщения за отказ за влизане или задържане на туристи с такива татуировки.


Къпане в морето

Екстремно внимание се препоръчва при плуване на открито. Крайбрежията на Шри Ланка имат силни, постоянно променящи се течения, които не могат да бъдат разпознати от туристи.
Трябва да знаете, че плажовете в Шри Ланка са общественни.

Следете обозначенията за къпане в хотела. Не се къпете при червен флаг в морето. Вашата сигурност е във ваши ръце,

Обратен полет за България ТК731 Koломбо Истанбул 21:30 и 06:35. Полетът е с технически стоп в Мале около 1:10 минути. Излита се от Истанбул в 08:35 и се каца на летище София на 20-ти декември в 08:55.

Забележка: Туристическата компания не нoси отговорност в промяната на часовете на полетите.