Фиеста Травел ЕООД
София, Бул. България 111 1000

за информация и резервации

+359 2 935 9999

service@fiestatravel.bg

Занзибар

Ще завоюваме частица от един нов континент – Африка, толкова различна, противоречива и екзотична. Ще открием перлата на Аллах, острова на подправките, родното място на легендарния Фреди Меркюри. Всеки от Вас ще открие екзотиката по свой начин и сме сигурни, че след това пътуване ще жадувате още повече за нови дестинации.
Занзибар - красота дадена от бога, мизерия, гарантирана от хората, странно и уникално съчетание от напълно противоречиви усещания: възторг, спокойствие и избождаща очите немотия, която не е моментна и случайна, а начин на живот за стотици милиони жители на Африка. Едва на място осъзнаваме, че не можем да отвърнем поглед от стотици хора, които виждаме един след друг, защото след километър, след 100 километра, картинката ще е същата, хората ще са все така безпътни на пътя.
Ако сте по-емоционален човек, подгответе се за гледки на мизерия в градчетата на острова. Подгответе се и за лъчезарните лица на местните деца, които с колело или най-често пеша, извървяват понякога километри всеки ден, за да отидат на училище.
Ще преживеете и културния шок, с който (почти) се свиква. Когато поговорите с местен, ще разберете, че за да са щастливи, на хората там понякога им стига и едно усмихнато "Jambo". [Jambo = “здравей” на суахили, местния език в Занзибар]. Много бързо ще разберете, че сте попаднали в друг свят – различен, но привлекателен по своему.
Преди да стигнете в Занзибар трябва да научите една еднствена дума Hakuna Matata / Хакуна Матата – Няма проблем/ и всичко става толкова лесно само казвате Хакуна Матата. Впрочем още преди години групата Бони М са възпяли Jambo и Hakuna Matata.
Всичко това е Занзибар.

 

  • Ден 1: Отпътуване от Варна до Занзибар

Среща на летище Варна в 13:20 пред машината за опаковане на багаж с Вашия водач и представител на Булагро. Подготовка на багаж за чекиране / опаковане и поставяне на лепенки с адрес и име/. 15лв. Всеки трябва да подготви задграничния паспорт за чекин на багаж. Ще разполагате с бордна карта за полетите от Варна до Истанбул и от Истанбул до Занзибар. На бордните карти са отбелязани местата, номера на полета и бординг тайм.
Моля имайте предвид, че полета има технически стоп в Констанца от 45 минути.
Продължителността на полета от Варна до Истанбул е 2 часа и 35 минути.
Когато пристигнете в Инстанбул сверете часовника си и проверете часа за бординг. Ако желаете да летите за Занзибар ще трябва да се явите на изхода за отвеждане преди часа за бординг.
От Истанбул се излита в 2030 с полет TК567. Продължителността на полета е 7:20 мин. Лети се с Boeing 737-900. В Занзибар се каца в 03:50 на 30-ти ноември 2017

 

  • Ден 2: Jumbo! Пристигане в Занзибар и настаняване в хотел Нептун

Часова разлика от +1 час заради зимното часово време в България. Преминаване на паспортен и митнически контрол. Заплащане на туристическа виза в размер на 50 щатски долара /заплаща се само с кредитна карта/. Първо се заплаща визата и след това с попълнените предварително формуляри се изчаква пред служителя от паспортен контрол за да получите виза. На място се прави снимка и се снемат пръстови отпечатъци. Изчакване на багаж и насочване към изхода за трансфер до хотел Neptune Pwani. Трансферът до хотела е около 50 километра с продължителност 1 час и 10 минути. Настаняването по стаи ще започне в веднага. Приятен и просторен, Neptune Pwani Beach Resort & Spa е идеален избор за гости, които търсят усамотение. Курортът е създаден с прецизност в традиционния стил на Занзибар.
Хотелът разполага с 170 стаи, всички с тераса и изглед към океана, разположени в блокове на 2 нива и 4 индивидуални апартамента на първа линия.
Удобствата включват 1 основен ресторант, 4 а-ла-карт ресторанта, 1 снек-ресторант, 2 бара, 1 кокосов плажен бар, Rain & Earth Spa, бутик Spherique, конферентна зала и съоръжения и център за водни спортове.
Ще бъдете настанени в Двойна стая делукс с гледка градина: прибл. 55 квадратни метра, построени на два етажа , всеки от които има тераса с изглед към градината и частичен изглед към океана. Всяка стая разполага с баня, сешоар и тоалетна. Климатик, мрежа против комари, сателитна телевизия, мини бар, мини сейф, кафе / чай и безплатен Wi-Fi интернет. Удобно място за сядане с диван и маса за чай. Всички стаи са обзаведени в африкански стил.
Изхранването по време на престоя е на база All Inclusive, който включва закуска, обяд и вечеря на бюфет (всички в основния ресторант). Включен е и алкохол: вино, местни видове бира и безалкохолни напитки по време на ядене. Отделно всеки може да си поръча същите, както и различни коктейли от баровете.
Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
17:00ч.: Среща с представител от местната агенция за обзор на варианти за екскурзии.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч.
Вечерна програма: Chippe Dancers
Hakuna Matata!

 

  • Ден 3: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч. За да усетите индийското влияние на острова, бюфета ще бъде с Индийски ястия. Къде ако не тук Индийската кухня е толкова близо да вас.
Вечерна програма: Live Band
Аллах разглеждал отгоре земи и морета, търсейки нови пазари за своите вярващи. Унесъл се и изпуснал броеницата си. Тя се разкъсала и полетяла надолу. Три големи перли паднали една до друга в морето, близо до материка, а по-малките се пръснали около тях. Най-голямата перла образувала остров Занзибар, другите две по-големи - остров Пемба и остров Мафия. Това е легендата за раждането на о. Занзибар. (Името Мафия произлиза от арабски и означава “група”, “архипелаг” или от суахили и тогава значението му е “здравословно място”. Така или иначе на този малък остров здравословно си живеят истинските мафиоти.)
Занзибар е благословен със зноен тропически климат и идилични плажни ивици.
Още в древни времена тук акостирали натоварени с богатства персийски кораби.
Първите емигранти от Персия се смесили с местното население суахили. През Х век Занзибар и Пемба, обединени в държава, стават оживен търговски център, който приема и изпраща арабските и индийските търговци. През 1698 г. островите попадат под контрола на Оман. Оманският султан Саид премества столицата си на Занзибар през 1840 г. Арабските преселници образуват елитната каста на земевладелците, а индийците поемат изцяло търговията. Островът се превръща в център на търговията с роби.
Не закъснява и интересът на Великобритания. През 1890 г. Занзибар става британски протекторат до 1963 г., когато извоюва своята независимост. През 1964 г. Занзибар и държавата Танганика от материка създават Обединена република Танзания, като Занзибар запазва известна автономия.

 

  • Ден 4: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч.
Вечерна програма: Acrobatic Show
Днес населението е толкова смесено, че едва могат да се различат изходните етноси. Островът е дом на потомци на коренните жители, на освободените роби, на завърнали се араби и индийци. Занзибар е остров на контрастите. От една страна невероятно екзотичната природа, а от друга страна животът на местните жители там. 80% от населението е бедно. Къщите им са направени главно от глина, някои от тухли, покривите от палмови листа, а по-заможните от тях са с ламаринени покриви. Въпреки че английският не е родния им език – всички го практикуват свободно, тъй като го изучават в училище. На острова се отличават най-много японски автомобили. Движението по пътищата в страната се извършва в лявата пътна лента.. Туризмът е изключително добре развит.
Около хотела, по-точно на плажа ясно могат да се разделят хората на две – масаи и всички останали. Те идват в туристическите комплекси само за малко, а иначе живеят без ток и вода в отдалечени местности, главно в Танзания, до които се стига изключително трудно. Селата им представляват съвкупност от няколко „квартала” или boma, всеки от които е съставен от къщите на двама-трима масаи и жените им. Мъжете на племето са многоженци и всяка от съпругите си има къща, където живее с нейните деца. Колибите са подредени в кръг, така че по средата на boma-та се образува голямо празно пространство, отредено за добитъка. На пръв поглед всичко изглежда хаотично, но всъщност е съвсем структурирано и подредено. Всеки от масаите си има отделен вход към boma-та, като къщата на първата съпруга е от лявата му страна и единствената там (все пак трябва да е ясно коя е първата), а на всички останали са една след друга отдясно на входа.
Мъжете прекарват цял ден с добитъка и ако е нужно, могат да вървят с километри и дни, докато намерят земя, подходяща за паша. Всичко звучи доста неуважително за жената, но всъщност само тя си има отделна стая в къщата, в която НИКОЙ, включително и мъжа й не може да влиза – нейното лично пространство.
Съществува и структура по възраст – ясно определени възрастови групи, всяка от които има съответните права и задължения. Mасаите днес правят обувките си от … автомобилни гуми.
Взимат цяла част от гумата, която става подметка и я превръщат в сандал, като просто слагат връзки отгоре. Едно от малкото нововъведения, дошли от цивилизацията, които са сметнали за достатъчно ценни, че да използват – преди това са ги правели от кравешка кожа.
Масаите правят бижута открай време. Преди са използвали естествени материали, но днес (второ нововъведение) цивилизацията им е донесла мънистата. И всичко е в мъниста. Окичват се с огромни гердани, гривни, обеци, дори корони. От тях правят и най-различни други предмети, като купи, подложки, кошници.
Добре направените масайски бижута са истинско произведение на изкуството.
Туризмът им е донесъл и възможността да продават творенията си, с което да печелят допълнително. Но иначе живеят почти единствено от природата и са в пълна хармония с нея. Чуват всичко, което тя им казва, и имат поне шест начина да разберат кога ще вали.
Масаите се хранят основно с млякото от кравата и чай. По шест пъти на ден. Определено не преяждат, което си личи и по структурата на тялото им – високи, слаби и много жилави. За специални случаи или когато някой е болен, заколват животно, за да вземат месото. Както и някои от органите му. Бъбрекът например се смята за най-хранителния и него получават само „войните“, т.е. мъжете над 27 г. Всичко това масаите ядат сурово – тук явно са преценили, че нищо ценно не могат да вземат от цивилизацията, за да си подобрят трапезата.
Кръвта изпиват или смесват с мляко, за да им дава сила.
Няма как да сбъркаш масай, когато го срещнеш и определено е любопитна гледка. Различават се от далеч – по тялото, дрехите, походката и огромното количество бижута по себе си.

 

  • Ден 5: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч.
Вечерна програма: Bigfive - Live Band
За гостите на Занзибар, пристигнали главно заради красивата природа, е задължително да посетят резервата „Йосани“, където ще се срещнат с червените колобуси - общителни странно оцветени маймуни, които живеят само тук, а при добър късмет - и със занзибарския леопард, преследващ дребни антилопи. В южната част на острова са плантациите с карамфил, заради които Занзибар е наречен Острова на подправките.
Но най-привлекателни си остават безкрайните плажни ивици. В полунощ от океана излизат огромни морски костенурки, за да снесат яйцата си и да ги зарият в пясъка.

 

  • Ден 6: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч. /buffet of Thai menu/
Вечерна програма: Six Units dancers
От историческа гледна точка най-интересното място е град Занзибар, чийто стар квартал - Каменният град, е жив музей с архитектурните си паметници и традиции. Каменният град е омайваща плетеница от тесни улички и алеи, които водят до стари къщи и джамии, богати дворци, кокетни магазинчета и базари. Много от сградите са от бума на робството през XIX век. Всеки дом отразява богатството на своя собственик, както и традицията на неговата култура. Арабските са с обикновени външни гладки стени и големи входни порти, водещи към вътрешен двор, докато индийските са с открити фасади с големи балкони, украсени с перила и балюстради. В някои все още живеят наследници на бивши търговци на роби. Портите са с богати до натруфеност дърворезби. Впечатляват огромните месингови гвоздеи по тях - традиция, дошла от Персия и Индия, където така са се предпазвали от разрушителните набези на слоновете воини.

 

  • Ден 7: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч.
Вечерна програма: Live Band
Основните отрасли в Занзибар са подправки, лико от рафия и туризъм. По – специално от подправките се произвеждат карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. Поради тази причина тези острови често се наричани островите на подправките. Занзибар може да се похвали и с някои ендемични видове като Занзибарския червен колобус (вид маймуна) и Занзибар леопард, който може би е изчезнал вид.

 

  • Ден 8: хотел Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Закуска: 7:00 – 9:30ч.
Обяд: 12:30 – 14:30ч.
Вечеря: 19:00 – 21:30 ч.
Вечерна програма: Maasai Show или Traditional Dancers

 

  • Ден 9: отпътуване от Занзибар до Варна

1:00ч. – чек аут /на място се заплаща по USD 1 на ден инфраструктурен данък/ и трансфер до летището, с продължителност около 1ч.
Приготвяне на бордни карти, чекиране на багажа и отново се минава паспортен контрол като се подават предварително попълнени бланки. Митнически контрол.
Летището в Занзибар е малко / по-скоро прилича на хамбар/, разполага Coffe shop, както и с магазин DUTY FREE, които ще е в помощ на забравилите да закупят дребни сувенири по време на престоя си в Занзибар. Въоръжете се с търпение, задължително се облечете подходящо облекло, ще ви бъде студено, вземете си и интересно четиво за четене.
Излитане към Истанбул с полет TK567 и пристигане в 13:45ч. Моля имайте предвид, че полета има технически стоп в Килиманджаро.
Бързо прекачване за последната точка от пътуването . 14:45ч. излитане за Варна с полет TK 1059. Пристигане във Варна в 14:50 ч. местно време.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
Официална валута: Танзанийски шилинг (TZS), но е прието разплащането в USD (щатски долар)
Бакшиш: Бакшишите не са включени в цената на предоставеното предложение. Бакшишът е по преценка на клиента, но все пак има установени правила за предвидените примерни услуги.
- Стойност на бакшиш US $ 5-8 на сервитьора за маса до 4 души на хранене
- Водач/ Шофьор Бакшиша е US $ 5-10 на пътник на ден в превозно средство
- Хотел / летище / Гранична полиция/носач - US $ 1 на човек на услуга
Помнете човекът е човек само когато е на път. ПРЕДИ ПЪТУВАНЕ:
Епидимиологична /жълта треска/ и паразитологична /малария/ консултация и профилактични имунизации можете да направите в Столичната РИОКОЗ, ул. Враня N 20.
Осигурете си необходимите имунизации поне един месец преди заминаването. Имунизационен кабинет /за жълта треска/ в Столичната РИОКОЗ, ул. Враня N 20. ет. 5, стая 503, тел: 02 81 30 498, работно време 8:30-12:00 и 12:30-17:00, Имейл: pek@skiokoz.com.
Имунизацията за Жълта треска е задължителна за пътуващите на сафари/ Танзания/ и препоръчителна за пътуващите до Занзибар.
Ваксината за жълта треска се поставя само след уговорена среща на телефон в Столичната РИОКОЗ, адрес: ул. Враня N 20, тел: 02 81 30 498.
Цена 112 лева. Ваксината е доживотна. Издава се сертификат, който задължително се носи при пътуване.
Отдел паразитология /малария/ в Столичната РИОКОЗ, ул. Враня N 20, ет. 1 ст.3, тел: 02 81 30 433, 02 8312024, Gsm: +359887072219, д-р Искра Атанасова , email: nzb_p@sriokoz.bg
Работно време само от 08:00 до 12:00.
Всички, които пътуват за Занзибар и на Сафари в Танзания трябва да проведат профилактика с препарати (мефлокинм, маларон или други) препоръчани от специалист паразитолог. Приемат на лекарства започва един ден преди заминаване за тропическа страна, продължава по време на престоя и 7 дни след завръщане. Приемат е по една таблетка дневно. Общо са необходими 15 таблетки. /при престой 7 нощувки/
Лекарствата се закупуват от Гърция, Германия, Унгария, Великобритания или други страни. Моля, имайте предвид, че някой страни продават медикаменти само след изписана рецепта.
Аптека, от която може да се закупи маларон: cosmofarmak@yahoo.gr