Фиеста Травел ЕООД
София, Бул. България 111 1000

за информация и резервации

+359 2 935 9999

service@fiestatravel.bg

Русия

Санкт Петербург е основан през 1703 година от  Петър I Велики. Днес се смята за един от най-красивите градове в света. За това имат заслуга както живописното му местоположение, така и грандиозната градска архитектура. Градът е бил столица на Руската империя повече от 2 века. Носи името на светите апостоли Петър и Павел. С многобройните си културни паметници, музеи, дворци, паркове и канали, градът е дестинация за туристи с добър вкус, които търсят духовно израстване и културно обогатяване. Наричат го „северната Венеция“, защото на света има само три града, при които водата играе толкова важна роля и заема толкова голяма площ от града – Венеция, Сидни и разбира се Санкт Петербург.
В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа. Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж. Белите нощи в Санкт Петербург. Смята се, че това са най-красивите дни в годината. През този период дните са най-слънчеви и дълги, а нощта практически не настъпва. Причината за белите нощи е северното географско положение на Петербург и близостта му до арктическия кръг. И все пак градът не се намира отвъд северната полярна окръжност, така че слънцето все пак се скрива зад хоризонта, макар че остава достатъчно близо до него, за да останат нощите светли. Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-внушителните столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Прекрасната руска столица расте в крачка с модерния свят, като съумява да запази уникалността си, базирана на дълга история. Забележителностите на Москва са доказателство за политическата, културна и религиозна власт, която притежава Русия от миналото до днешни дни. Преди много столетия тя е била построена върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия. 

  • Ден 1:

Среща на летище София, терминал 2  пред машината за опаковане на багажи. Излитане от София, терминал 2 с Австрийски авиолинии за Виена. Излитане от Виена с полет на Австрийски авиолинии, кацане в Москва на летище Домодедово. Посрещане на летището. Трансфер с автобус,  до хотел Альфа**** – Измайлово. Kъсен обяд в кафе “Пантера“. Настаняване в хотела. Свободно време.
Вечеря в хотела на шведска маса (19:00-22:00ч.). Нощувка.

  • Ден 2:

Закуска в хотела на шведска маса (от 07:00 до 11:00ч.). В 09:00ч. среща с екскурзовода. Автобусна, обзорна екскурзия на Москва: Червеният площад - политически център на Руската Федерация, Храм Христа Спасителя, Новодевически манастир, Триумфалната арка, Кутузовски проспект, Новий Арбат, Московски Университет, Манежная площад, Тверская улица, Театралная площад – Болшой театър и др. Разглеждане на Третяковската галерия, създадена от търговеца - мецанат Павел Третяков, която е приютила най-голямата и най-значимата колекция на руското изкуство от ХІХ и ХХ век. Обяд в града в кафе „Тесто и Мясо“ около 13:30ч. на меню. Продължителност на екскурзията около 6 часа до 17:00ч. Трансфер до цирка. 19:00ч. Цирк Никулин. Връщане в хотела. Късна вечеря на меню 22:15 – 22:30ч. Нощувка. 

  • Ден 3:

Закуска в хотела на шведска маса (от 07:00 до 11:00ч).09:30ч. екскурзия до Националния историко-архитектурен художествен музей – Заповедник (резерват) Коломенское с посещение на двореца на цар Алексей Михайлович и парка. Обяд в ресторант „Фьерд“ на меню, около 13:00ч. След обяда разглеждане на Големия музей Царицино с посещение на Големия Дворец. В 16:30ч. трансфер до причал „Новоспаский мост“ –причал „Киевский вокзал“ за екскурзия с корабче по река Москва с продължителност 1,5 часа, от където се разкриват прекрасни гледки към Кремъл, Покровския събор, Храма на Христос Спасител, Парка на Културата, Новодевическия манастир и др. Трансфер до хотела. Вечеря на шведска маса (19:00-22:00ч.). Нощувка.

  • Ден 4:

Закуска в хотела на шведска маса (от 07:00 до 11:00ч.). В 08:45ч. среща с екскурзовода. Екскурзия до Червения площад, където са разположени историческият музей и Събора на Казанската икона на Божията майка, Храм „Василий Блажени“, ГУМ - най-старият търговски дом в Русия, мавзолеят на Ленин и др. Разглеждане на Кремъл с посещение на Оръжейната палата. Около 14:30ч. обяд в кафе “Еш и Говори“ на шведска маса. Трансфер до хотела. Вечеря в хотела на шведска маса (19:00-22:00ч.).  22:15ч. Напускане на хотела. 22:30ч трансфер до Ленинградската гара. Около 23:20ч. настаняване във влак „Красная стрела“ Москва – Санкт Петербург в спални вагони по 2-ма  души. Отпътуване на влака в 23:55ч. 

  • Ден 5:

Пристигане в Санкт Петербург около 07:55ч. на Московската гара. В 08:15ч. качване на багажа  в автобуса. В 08:30ч. закуска в кафе „Щелкунчик“ на меню. В 09:15 среща с екскурзовода за обзорна екскурзия на Санкт Петербург: Исакиевския събор, Админралтейство, Зимния дворец, Спас-на Крови, Марсово поле, Петропавловската крепост, дома на Петър I, Рострални колони, здание на борсата, Василиевския остров, Исакиевския площад и др. Обяд в ресторант „1001 Ночь“ на меню около 13:45ч. Посещение на Ермитаж - великолепен дворцов ансамбъл, който е бил официалната резиденция и съкровищница на Великата императрица Екатерина I. Там се съхраняват около 3 милиона художествени паметници на световната култура - оригинални и уникални творби на Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело и др. Трансфер до хотел  Москва 4*.  Около 16:00ч. настаняване. Свободно време. Вечеря на шведска маса/на меню (от 18:00 до 22:00ч). Нощувка. 

  • Ден 6:

Закуска в хотела на шведска маса от 7:30 до 10:00ч.В 9:30ч. среща с екскурзовода. Отпътуване с автобус до Петерхоф - летният дворец на Петър Първи, използван за резиденция, разположен на естествена тераса с изглед към Балтийско море. Превъзхождащ по великолепие френският Версай, наричан „столицата на фонтаните“, с прекрасни паркове преливащи един в друг. Разглеждане на Нижний парк и Големия Дворец. В 14:00ч. качване на теплоход „Метеора“ Петерхоф- СПб. Пристигане в Санкт Петербург около 15:00ч. В 15:20ч. обяд в ресторант “1001 Ночь“ на меню. В 16:00ч. трансфер до хотела. Свободно време. В 19:15ч. трансфер до национален ресторант „Тройка“ с шоу-програма. Начало на програмата в 20:30ч.. Трансфер до хотела около 24:00ч. 

  • Ден 7

Закуска в хотела на шведска маса (от 7:30 до 10:00ч). В 08:30ч. автобусна екскурзия до гр. Пушкин, разположен на 24 км от Санкт Петербург и разглеждане на лятната резиденция на Екатерина Велика в Царско село. В Големия Дворец на Екатерина I, най- внушителна е Голямата зала. Тя се е използвала за организиране на балове и пищни приеми. Най-впечатляваща е кехлибарената зала, която е била ограбена, но възстановена през 2003г. Дворцовият парк или Екатеринин парк е един от най-красивите в света. Обяд в 13:00 в кафе „Бакенбарди“ (на меню). Трансфер до хотела около 15:30ч. Свободно време. Вечеря на шведска маса/на меню от 18:00 до 22:00ч. Нощувка. 

  • Ден 8

Закуска в хотела на шведска маса (от 7:30 до 10:00ч.). В 10:15ч. освобождаване на  хотела. В 10:30ч. трансфер до летището. Излитане за Виена с полет на Австрийси авиолинии, кацане. Излитане за София, кацане на летище София.Позволен багаж с Австрийски авиолинии: 8 килограма ръчен багаж с размери 57x54x15 и само 1 куфар 23 килограма чекиран багаж. Всеки килограм над позволените 23 килограма се заплаща като допълнителен куфар.Забележка: Фирмата си запазва правото за разместване по дни на  мероприятията в програмата, съобразно летните изменения на разписанията и работните дни на музеите. Фирмата организатор не носи отговорност за технически повреди и промени в разписанието на влаковете и полетите.Забележка: Моля, имайте предвид, че поради изключително наситената програма и от уважение към всички участници закъснения повече от 5 минути няма да се изчакват.  Допълнителна информация:
Знаме
: трикольор, състоящ се от бяла, синя и червена ивица, поставени хоризонтално. През 1699 година, след престоя си в Холандия, Петър I решава, че руските кораби също трябва да имат свой собствен флаг. Тогава той взима за основа холандския трикольор и създава собствен флаг. Става официален символ на Русия на 7 май 1883 гoдина. След Октомврийската революция е заменен с червено знаме със сърп и чук. На 22 август 1991 бяло-синьо-червеният трикольор е прието за държавно знаме на Руската федерация.
Граничи с
: има сухопътна граница в Европа и Азия с 16 държави - Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Китай, Монголия и Северна Корея, а по море – с Япония и САЩ.
Гъстота на населението
: 8 д/км2
Със 143 млн. души население Русия е 8-та страна по население. Има редица от най-разнообразните природни среди и релефи. Притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, на 1-во място в света е по добив на нефт и природен газ. Често е определяна като енергийна суперсила от запада. Русия има най-обширните горски масиви в Европа и в света, а нейните езера съдържат приблизително 1/4 от световния запас на чиста, незаледена вода.
Средна продължителност на човешкия живот
: 65,87 години,
Големи градове: Санкт Петербург (4 661 219 жители), Новосибирск (1 425 508 жители), Нижни Новогород (1 311 252 жители), Екатеринбург (1 293 537 жители), Самара (1 157 880 жители), Омск (1 134 016 жители) и други – по данни от 2008 година.
Реки
: Волга, Енисей, Кама, Лена, Дон, Амур и др.
Планини
: Урал, Кавказ, Алтай
Най-висок връх
: Елбрус (5 642 м), намира се в Кавказ
Държавно устройство
: федерална президентска република. Държавен глава е президентът, който се избира за 6 години. В ръцете му са съсредоточени най-важните правомощия, ръководи външната политика, съвета за сигурност и е главнокомандващ на армията, като има правото да обяви война или военно положение в части от страната. Назначава министър-председателя със съгласието на Държавната Дума. Законодателната власт се упражнява от Федералното събрание, което се състои от две камари – Съвета на федерацията (166 депутати) и Държавната Дума (450 депутати).
Средните дневни температури:
през декември - февруари са -4 градуса с 10 дъждовни дни на месец. През юни-август, температурите са около 21 градуса с 11 дъждовни дни на месец.
Валутата:
 Russian Rouble се обменя на курс около 1 лев = 29.9 Russian Rouble.
Документи за пътуване и визов режим
: Пътува се с валиден задграничен паспорт и виза за страната. Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 месеца, считано от датата на свършването на срока на действие на визата.
Практически съвети
: В рамките на 7 работни дни от пристигането си в Русия, трябва да се регистрирате в местния клон на Федералната миграционна служба. Повечето големи хотели ще направят това за Вас автоматично. Но ако сте отседнали в частен дом, собственикът на имота ще трябва да направи това. Не трябва да се регистрирате, ако Вашето посещение е за по-малко от седем дни.
При необходимост безплатно се избират следните телефонни номера
:
•Пожарна:  01
•Милиция:  02
•Бърза помощ: 0
Митнически изисквания
: При влизането в Русия съпровождащият багаж на пристигащите физически лица е напълно освободен от мита, ако съдържа предмети с нетърговска цел на обща стойност до 1000 щатски долара и неговото тегло не надвишава 50 кг. (за всеки килограм над тази норма се заплаща митническа такса не по-малко от 4 евро).
Безмитно
може да се внесат до 1000 къса цигари, 5 литра алкохолни напитки, 20 л. бензин за едно транспортно средство (без съдържанието на резервоара), 5 предмета от ювелирен характер.
Считано от 31.07.2005 г., ако общата стойност на вноса на чужда валута  превишава 10 000 щатски долара, задължително се декларира.
Внимание! Забранени за внос предмети са: оръжие от всякакъв род и боеприпаси към него, наркотични и психотропни вещества, а така също приспособления за пушене на опиум и хашиш, печатни изделия, аудиовизуални материали и други носители на информация, които могат да причинят вреда на сигурността на държавата, на здравето и нравствеността на населението, други предмети, чиито внос изрично е забранен от законите на Руската Федерация.
Здравни изисквания
: Не се изискват определени ваксинации.
Периодично, на различни места в страната избухват масови епидемии. Преди пътуване да се потърси информация в печата и електронните медии.
Задължително за всички е притежаването на  медицинска застраховка, валидна за територията на Руската Федерация.
Електро захранване
: 220 V 
Питейна вода
: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.  
Национална кухня
: Разнообразието на руската кухня е свързано с факта, че Русия е мултикултурна и мултинационална държава. В основата са обикновените славянски ястия, разнообразени по-късно от аристократичното влечение към западноевропейската кулинарна култура. Една от особеностите на руската кухня е редовното присъствие на първо ястие в менюто, като това е борш или друга супа. Руският борш се отличава с голямо многообразие на използваните продукти, гъстота и начин на приготвяне. Друга особеност на руската кухня е широката употреба на различни зърнени каши и ястия от картофи. Популярни меса са телешко, свинско и агнешко, които се приготвят обикновено печени или задушени. Рибата също е важен продукт в руската кухня. Световно известна е руската сьомга, както и руският черен и червен хайвер. За най-добър се смята хайверът от есетра от Каспийско море. Най-популярната руска алкохолна напитка е водката, а от безалкохолните - квас и кефир.
Престъпност и сигурност
: Налице е опасност от терористични атаки, особено, където има струпване на хора - гари, летища, пазари, станции на метрото и др.
В Русия често се извършват различни дребни кражби, измами с лотарии, предлагат се наркотици на посетителите.
Посолство на Република България в Москва, Руска федерация

Адрес: Москва 119590, ул. Мосфильмовская № 66
Телефон: +7 499 143 90 22; +7 499 143 90 23
Факс: +7 495 232 33 02
Дежурни телефони в извънработно време: + 7 499 143 90 22; + 7 499 143 90 23
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Приемно време на консулската служба: 09:00 - 11:30 ч.
Е-mail: Embassy.Moscow@mfa.bg 
Website: www.mfa.bg/embassies/russia